Hogyan lehetek Subud-tag?

A Subud teljesen nyitott minden nagykorú, lelki egészségnek örvendő személy számára vallási, nemi, faji, nézetbeli és egyéb megkülönböztetés nélkül.

A Subud-tagság ingyenes - nem jár anyagi követelményekkel (lásd. az Anyagi kérdések c. részt). Ezért az egyetlen belépési követelmény - a komolytalan érdeklődők elhárítása végett - az, hogy minden érdeklődőnek három hónapig várnia kell, mielőtt megkapja a megnyitást, azaz az első latihánt.

Ez alatt a három hónap alatt az érdeklődőnek lehetősége van hetente vagy kéthetente találkozni a Subud csoport segítőivel, akik alapvető tájékoztatást adnak a Subudról, különös tekintettel a latihán működésére és hatásaira. Ezek a beszélgetések szigorúan tájékoztató jellegűek - semmi tanítást nem nyújtanak, de közelebb hozzák egymáshoz az érdeklődőket és a Subud csoportot.

Ezzel egyidőben egy mélyebb, láthatatlan - lelki - szinten is megtörténik a kontaktus, aminek gyakran több időre van szüksége, hogy kibontakozhasson.

A három hónapos szabály nincs kőbe vésve: a Budapesttől távol élő érdeklődőknek értelemszerűen leegyszerűsítjük a megnyitást. A már megnyitott subudosok családtagjai, valamint a 63 évnél idősebbek három hónapnál hamarabb is megkaphatják a latihánt.

* * *

Vannak-e kivételek a felvételi szabály alól?

Noha meggyőződésünk, hogy a Subud latihán az egész emberiség segítségére érkezett és mindenkinek jót tenne, nem vehetünk fel súlyos pszichiátriai zavaros - pl. szkizofréniával, mániával - élő betegeket, mert a csoportnak hiányzik a hozzáértése ahhoz, hogy segítséget nyújtson, ha a latihán miatt megváltozna a lelki egyensúlyuk, és ezt nem tudnák önmaguk kezelni.

* * *

Anyagi kérdések

A Subud tagság nem jár semmiféle anyagi kötelezettséggel. Ez azért van, mert a latihánt ingyen kaptuk és csak így adhatjuk tovább. De a csoport életében felmerülő hétköznapi költségeket (elsősorban a helységek fenntartásáról van szó) természetesen a tagok adják össze.

* * *